Vizită #3

Detaliile referitoare la a treia vizită la Fortul 13 din cadrul proiectului:

Liceu: Colegiul Național „Iulia Hașdeu”;

Dată: 4 mai 2011;

Profesor coordonator: Emilian Colceru;

Invitați:

Arhitect Emilian Mihăilescu

Și-a petrecut studenția alături de grupul mai târziu numit de Securitate „Rugul Aprins”, fiind în final și arestat din cauza legăturilor sale. A cunoscut în închisoare zeci de nume mari din istoria recentă a României pornind de la Alexandru Teodorescu și terminând cu Sașa Ivasiuc și Alexandru Zub (membru al Academiei Române, profesor universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași). Apare în filmul postat la Materiale Info, povestind chiar experiența din Fortul 13, Jilava.

Nina Moica

O doamnă în adevăratul sens al cuvântului. Închisă în 1959, la 16 ani, pentru împrăștiere de manifest, și-a petrecut cei mai frumoși ani în închisorile comuniste. A fost ținută în izolare până în 1961 când a devenit majoră. La o lună după ce a fost arestată, tatăl ei a fost la rândul său arestat, mama rămânând pe drumuri. Eliberată în 1964, la 21 de ani, prin decret, scăpând de o condamnare la 20 de ani.

Nicolae Videnie

Cercetător la Institutul Român pentru Istorie Recentă

Reclame

2 răspunsuri la Vizită #3

 1. vladenko zice:

  buna ziua
  as dori daca se poate un contact al d-lui arh. Emilian Mihăilescu
  in alta ordine de idei poate o sa avem ocazia sa discutam mai pe larg incercarea de infiintare a unui grup de initiativa pentru propunerea si realizarea de muzee/memoriale in toate locurile de suferinta …
  legat de jilava imi permit sa va supun atentiei : http://vladmitric.wordpress.com/2010/07/20/lucrare-de-diploma-muzeul-crimelor-comunismului-fortul-13-jilava/
  toate cele bune

  • O să iau legătura astăzi cu domnul arhitect Mihăilescu spre a-i cere acordul de a vă da numărul dumnealui. Între timp, vă rog să-mi dați un mail spre a știi cum să vă răspund pe adresa mea de la Contact. Vă felicit pentru proiect, l-am văzut pe blogul dumneavoastră și ar fi grozav dacă s-ar realiza.

   Cătălin Constantinescu,
   Coordonator Proiect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s