Despre proiect

Istoria dincolo de cuvinte este un proiect independent, realizat în spiritul principiului „pro bono publico”, de mai mulți oameni ce și-au dorit să se implice în amplul și controversatul proces de reconstrucție a memoriei referitoare la istoria recentă a României.  L-am pornit pentru a aduce o schimbare, pentru a ne da aportul la construirea unei societăți civile mai bune prin cultură, mentalitate și morală.

Proiectul a fost creat ca o poartă. Deși implică un număr mare de elevi, scopul lui nu este numai educația, dar deschiderea orizonturilor elevilor implicați către domeniul studiului istoric al comunismului în România și în lume. Am ales linkurile de la evenimente conexe pentru a da ocazia participanților să descopere tot ce s-a scris, făcut și spus în acești ultimi 21 de ani; și nu numai.

Este vorba de condamnare, dar și de asumare. Este vorba de morală, nu de politică. Membri ai partidelor istorice, legionari, țărani, muncitori, militari, toți au stat demni în fața bătăilor și umilințelor, în fața foametei și morții. Istoria dincolo de cuvinte este un „proiect-omagiu”. Amintim demnitatea, nu vederile politice. Respectăm suferința, nu diferențele.

Concret:

„Istoria dincolo de cuvinte”

– proiect independent;

– conform principiului „pro bono publico”

– vizează realizarea de lecții de istorie aplicată în Fortul 13 – Jilava (fosta închisoare comunistă pentru deținuți politici între 1948-1964);

– 4 licee implicate (a se observa în dreapta la Parteneri);

– invitați: foști deținuți politici, reprezentanți ai ong-urilor și instituțiilor de specialitate, cadre diplomatice, reprezentanți ai mass-media;

– un total de 5 vizite;

– aproximativ 150 de elevi implicați.

Dată prima vizită: 2 aprilie 2011;

Dată ultima vizită: se va anunța până pe 30 martie.

Reclame

3 răspunsuri la Despre proiect

 1. Excelenta idee ati avut, felicitarile mele!
  Interesant este faptul ca, in acelasi timp si eu ca profesor la o scoala din Arges, am inceput cu elevii mei, de la gimnaziu insa, un demers apropiat de al vostru. Noi am vizitat monumentul dedicat victimelor reeducarii si fosta inchisoare Pitesti avandu-l ca ,,ghid” pe domnul Aristide Ionescu. Data a fost 1 aprilie, iar experienta noastra am redat-o in doua materiale pe blogul meu.
  De asemenea, am inceput un proiect simplu, dar cu mare valoare simbolica, la care cred ca putem colabora – Memorial Pitesti – un vot pentru memorie.
  Astept sa discutam mai pe larg daca va intereseaza, asa cum si pe mine ma intereseaza ceea ce faceti voi.

  • Sigur că ne interesează. Vă rog să ne trimiteți un mail pe adresa coordonatorului de proiect și luăm legătura. Vă felicităm din tot sufletul pentru o inițiativă onorabilă și, așa cum ați spus, cu mare valoare simbolică.

 2. constantin zice:

  lăbăreală

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s